Ventilator kopen
Spread the love

Een ventilator kopen is zeker geen overbodige luxe. We kennen steeds meer tropische dagen, met temperaturen dicht tegen de veertig graden. Dan is maximale afkoeling onmisbaar. In plaats van met een airco je woning af te koelen, is een goede ventilator een veel beter manier om voor verfrissing te zorgen. Airco’s koelen plots te sterk af. Dat vergroot de schok wanneer je daarna weer in de zon loopt. Dat vergroot ook je risico op verkoudheden en op stijve en pijnlijke spieren. Een ventilator zorgt niet alleen voor verkoeling in de zomer, maar voor het hele jaar door voor frisse en gezonde lucht. 

Maar hoe kies je nu de beste ventilator?

De werking van de ventilator is eigenlijk eenvoudig. Terwijl de ventilator via zijn achterzijde van de lucht aanzuigt, wordt die aan de voorzijde versneld uitgeblazen. Door de lucht te versnellen, wordt die gekoeld.

Oscilleren en neigen

Een ventilator kopen doe je niet zonder de twee blaasrichtingen te vergelijken. Je hebt de keuze tussen toestellen die oscilleren en neigen

 • Oscilleren: ventilatoren met deze functie blazen de lucht zowel naar links als naar rechts. Bijna alle modellen beschikken over deze functie.
 • Neigen: deze ventilatoren blazen de lucht naar boven en onder. Vooral luxueuze ventilator of zuilventilatoren zijn met deze functie uitgerust.

Een ventilator kopen: factoren waar je zeker moet op letten

Bij een ventilator kopen moet je zeker op enkele belangrijke factoren letten om een miskoop te voorkomen. Een goede ventilator:

 • Vermogen: hoe hoger zijn vermogen of wattage, hoe harder je ventilator blaast. Een vloermodel heeft meer vermogen nodig dan een tafelventilator.
 • Snelheid: bij een hogere snelheid wordt een groter vermogen gebruikt.
 • Geluid: Bij een lager vermogen werkt de ventilator geruisarmer.
 • Waaier: hoe groter zijn waaier, hoe meer lucht hij verplaatst.
 • Timer: met een timer kun je de werkingstijd van je ventilator makkelijk zelf instellen. Deze functie is vooral handig in de slaapkamer.

Een ventilator kopen: Soorten ventilatoren

Er zijn meerdere soorten ventilatoren. Om een goede keuze te maken, kun de verschillende soorten best met elkaar vergelijken. Dat vergemakkelijkt het kiezen en laat je vaak nog heel wat besparen ook.

Een ventilator kopen: De tafelventilator

Zoals zijn naam het al laat vermoeden, kun je dit soort ventilator makkelijk op de vloer, op een tafel of op je bureau plaatsen. Zo kan de koelere lucht niet onmiddellijk in je richting blazen. De meeste tafelventilatoren oscilleren. Ze blazen de lucht zowel naar rechts als naar links. Tafelventilatoren zijn er in verschillende maten en (trendy) kleuren en maten.

Tafelventilatoren met meerdere opties

De recentste tafelventilatoren beschikken over steeds meer handige opties, zoals:

 • Meerdere standen: waardoor je de hoeveelheid koele lucht makkelijk kunt regelen
 • Je kunt hun beweging zowel handmatig als automatisch instellen 
 • Door de kooi op en neer te laten neigen, kun je de luchtstroom omhoog of omlaag instellen
 • Een ventilator met een veiligheidskooi verhoogt de veiligheid 

Staande ventilatoren

Heb je een beperkte ruimte of wil je een grotere wil je verkoeling in een grotere kamer verkoelen? Dan is een staande ventilator of statiefmodel een goede keuze. Staande ventilator zijn in de hoogte verstelbaar, en plaats je rechtstreeks op de grond. De meeste staande ventilatoren bewegen links en rechts (oscilleren). Sommige uitvoeringen neigen automatisch. Vloerventilatoren werken krachtiger en werken daardoor ook luidruchtiger. Er zijn vloermodellen die je ook aan de muur kunt bevestigen.

Zuilventilatoren

Zuilventilatoren zijn compact maar hoger dan de andere soorten ventilatoren. Deze zuilventilatoren hebben de meeste mogelijkheden. Meestal oscilleren en neigen ze. De recentste zuilventilatoren hebben handige functies zoals een timer, meerdere gebruikersprofielen en een display.

Een ventilator kopen: De plafondventilator

Dit type ventilator blaast geluidsarm de lucht over een grote oppervlakte. Je vindt dit model vooral in slaapkamers, maar ook in woonkamers wordt hij veel gebruikt. J schakelt hem in en uit met de lichtschakelaar. Je vindt zowel grote als kleine plafondventilatoren, in alle mogelijke kleuren. Zwarte plafondventilator zijn een echte hype.

Bureauventilator

Een bureauventilator is de kleinere versie van de tafelventilator. Bureauventilatoren beschikken over een zogenoemde zwanenhals waarmee ze de luchtstroom eenvoudig kunnen richten zijn. Ze zijn te verkrijgen in enkele trendy kleuren.

Staafventilatoren

Deze zijn de grotere uitvoering van tafelventilatoren. Hij is uitgerust met een statief, waardoor hij geschikt is voor grotere kamers.

Ventilatoren met vochtsensor

Wil je ook in je badkamer een ventilator gebruiken? Kies dan een met een ingebouwde vochtsensor. Die meet constant de vochtigheidsgraad in je badkamer. Wanneer de luchtvochtigheid te hoog wordt, schakelt deze ventilator automatisch aan. Hij voert vervolgens de vochtige lucht naar buiten af ​​via een uitlaatpijp. Wanneer de luchtvochtigheid goed is, wordt deze functie automatisch weer uitgeschakeld

Een ventilator kopen: De voordelen

Dit type ventilator heeft meerdere voordelen. Hij wordt alleen ingeschakeld als dat echt nodig is met vocht sensor heeft veel voordelen. Hij draait alleen als het nodig is. Door de luchtvochtigheidsgraad op peil te houden wordt schadelijke schimmelvorming voorkomen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole