Vakantie in Frankrijk
Spread the love

Vakantie in Frankrijk weet jaarlijks miljoenen toeristen uit binnen- en buiten Europa te bekoren. Samen met Spanje, Italië en Portugal is Frankrijk onze favoriete vakantiebestemming bij uitstek.

Dat is zowel het geval voor onze winter- als onze zomervakanties. Frankrijk heeft alle toeristische troeven binnen zijn landsgrenzen om de veeleisendste toeristen tevreden te stellen.

Zon, zee en strand, kunst, cultuur en gastronomie, actieve vakantiemogelijkheden … Frankrijk heeft het allemaal.

Het is zowel geschikt voor een korte citytrip als voor een meer langdurige vakantie. Je beschikt er over een uitgebreid TGV-netwerk dat je in een minimum van tijd naar alle belangrijkste steden van het land brengt.

Maar wat moet je zeker bezoeken tijdens je vakantie in Frankrijk?

Het toeristische aanbod van Frankrijk is uitgebreid. Laagvlakten wisselen af met zacht glooiende hoogvlakten, ruwe en vlakke kusten, vulkanische hooggebergten en ruige bergmassieven. In Frankrijk is alles aanwezig voor een afwisselende vakantie.

Vakantie in Frankrijk: Noord-Frankrijk met Ile de France

Noord-Frankrijk is meestal vlak. Naarmate je naar het zuiden trekt, wordt het landschap licht glooiend. Ile de France is samen met de Franse hoofdstad Parijs dé blikvanger van Noord-Frankrijk.

Andere toeristische trekpleisters zijn Artois, Picardië, Normandië, Bretagne, Anjou en het zuidelijkst gelegen Bourgogne.

Deze toeristische regio valt op met zijn goed bewaarde kathedralen, belforten en kastelen, musea en uitnodigende zandstranden.

Vakantie in Frankrijk: Centraal Frankrijk, paradijs voor natuurliefhebbers.

Dan denken we in de eerste plaats aan de regio Bourgogne, aan het indrukwekkende Centraal- Massief en zeker aan de provincies Limousin, Auvergne en Vendée.

Hier geniet je van ruige bergen van vulkanische oorsprong met plateaus die diep door rivieren snijden. Het Centraal- Massief wordt door de Rhône gescheiden van de Alpen.

De Alpen worden vooral gewaardeerd door wintersporters. Hier zijn de bergen het hoogst en het ruigst. De provincies Savoie en Dauphiné zijn echte trekpleisters voor wintersporttoeristen.

De Franse Kuststreek met schitterende zandstranden

Zuid- Frankrijk is dan weer de gedroomde vakantiebestemming voor hen die van de zon, de zee en het strand houden.

Met de Rivièra langs de Middellandse Zee, Marseille, en de regio Languedoc- Roussillon worden de zonnekloppers en actieve zomertoeristen daar écht verwend.

Hier wacht je een vlakke en langgerekte kuststreek is met brede stranden tot aan de Spaanse grens. Meer recente badplaatsen maken de concurrentie alleen maar groter.

Over de ruige schoonheid van de Pyreneeën aan de Spaanse grens raak je maar niet uitgepraat. Ze strekken zich uit van het westen tot het oosten van Frankrijk, van de Middellandse Zee tot de Atlantische Oceaan.

Aan de voet van de Pyreneeën liggen enkele interessante steden zoals Pau, Tarbes en bedevaartsoord Lourdes. Hier is het volop genieten van de vele spectaculaire en ruige berglandschappen.

Grootste bosgebied van Europa

De Atlantische kust is een andere regio waar de toeristen voor storm lopen. Van Biarritz tot aan de monding van de Gironde word je geconfronteerd met brede zandstranden en een opvallend woelige zee, ideaal voor surfers.

Achter de kustlijn ligt het Nationale park van de Landes, met het grootste bosgebied van Europa. Dit ongerepte natuurgebied gebied wordt doorkruist door vele klaterende meren en uitgestrekte pijnbossen.

Liefhebbers van een actieve vakantie

Diegenen die houden van een actieve vakantie vinden hier een uitgebreid, goed bewegwijzerd en onderhouden fietspadennetwerk.

Dat netwerk loopt langs wondermooie wijngaarden en langs de bekendste wijnhuizen.
In het noordwesten van Frankrijk wacht een meer dan duizend kilometer lange kustlijn met een schitterend uitzicht op meer dan driehonderd eilandjes, waarvan sommigen echte natuur- en vogelreservaten.

Typische vissersdorpjes

De kust is er woest en grillig met diepe inhammen, mooie baaien en vele typische vissersdorpjes. Van het moment dat je de kust verlaat word je overrompeld door een zacht glooiend landschap met vele stemmige kerkjes, kastelen, stadjes en overblijfselen van de Keltische cultuur.

Geniet er van de heerlijke “Fruits de mer” en van de smakelijke pannenkoeken met een glaasje cider.

Vakantie in Frankrijk: Klimaat

Door zijn uitgestrektheid kent Frankrijk een sterk wisselend klimaat. Dat van Noord- Frankrijk is vergelijkbaar met dat van België en Nederland met zachte winters, gematigd warme zomers en regen het hele jaar door.

Hoe meer zuidwaarts hoe warmer.

Centraal Frankrijk kent een groter temperatuurverschil tussen zomer en winter. In het zuiden en in de Alpen heerst een hooggebergte klimaat, met koude winters.

In de kustregio’s heerst dan weer een Middellands zeeklimaat met hete zomers, zachte winters en weinig of geen neerslag.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.