Tuinhuisje kopen
Spread the love

Tuinhuisje kopen? Veel mensen verwarren tuinhuisjes met blokhutten, maar ze zijn lang niet hetzelfde. Hun verschillen doen zich vooral voor op technisch gebied. Daarnaast hebben deze verschillen ook betrekking op hun uiterlijk. Zo bestaat een blokhut uit houten balken die op elkaar worden gestapeld. De hoeken van de hut vallen eenvoudig in elkaar. Hierdoor is de blokhut veel sterker dan het tuinhuisje. Een blokhut is strakker en robuuster en heeft vaak een klassieke  uitstraling.

Waar moet je speciaal op letten bij het juiste tuinhuisje kopen?

Houten tuinhuisjes worden vooral gebouwd met skeletbouw of zogenaamde stapelbouw. Tuinhuisjes zijn vooral populair in kleine tuinen.  Toch hebben deze tuinhuisjes en blokhutten ook overeenkomsten. Beiden worden multifunctioneel gebruikt, bijvoorbeeld als opslagruimte, hobbyruimte, werkplaats of kantoor. Is je keuze gemaakt en kies je voor een tuinhuisje? Houd dan rekening met enkele belangrijke factoren om een (dure) miskoop te vermijden

Tuinhuisje kopen: Soort tuinhuisje

Er zijn verrassend vele soorten tuinhuisjes, van een eenvoudige constructie tot een blokhut, prieel, veranda of een kapschuur. Tuinhuisjes kun je volledig afsluiten en dat is ongetwijfeld een van hun grootste voordelen. Dat is zeker interessant wanneer je het ook als opbergplaats wilt gebruiken. Afsluitbare tuinhuisjes zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Zoek je vooral een praktisch tuinhuis? Kies er dan een met een vierkante vormgeving, zo kun je de beschikbare ruimte van je tuinhuis maximaal benutten.

Tuinhuisjes hebben vele soorten daken

Tuinhuisjes krijgen de meest uiteenlopende daken, maar het zadeldak blijft populair. Wil je met je tuinhuis je tuin en je woning een extra uitstraling bezorgen? Dan heb je de keuze tussen platte daken, een boogdak, piramidedaken, een wolfskap en kapschuurdak voor je tuinhuis. Nu we meer en meer in onze tuin verblijven willen tuinhuisjes met een overkapping meer en meer veld.

Lees ook: Het juiste tuinset kiezen doet je maximaal genieten van je tuin

Tuinhuisje kopen: De beste plaats voor je tuinhuisje

Ben je er al uit waar je je tuinhuisje gaat plaatsen? De keuze van de beste plaats is belangrijker dan je denkt. Het zal in grote mate de sfeer in je tuin beïnvloeden.  Met een centrale plaats midden je tuin maak je zowel een blikvanger van je tuinhuis als van je tuin. Wil je vooral je tuin in de kijker plaatsen? Zet dan je tuinhuis bij voorkeur in een hoek van je tuin.

Uit welk hout is je tuinhuisje ‘gesneden’?

Zacht vuren- en grenenhout is een veel gebruikte houtsoort bij de productie van tuinhuisjes wordt veruit het meest gebruikt bij de productie van tuinhuisjes. Deze twee houtsoorten hebben een uitstekende prijs- kwaliteitsverhouding. Als ze van een beschermlaag in olie, vernis of beits voorzien zijn tenminste. Onbehandeld vuur- of grenenhout zacht hout is namelijk niet geschikt als materiaal voor tuinhuizen. Wil je een duurzaam en een onderhoudsvriendelijk tuinhuis? Kies dan voor hardhout zoals eiken, lariks of douglas hout.

Tuinhuisje kopen én isoleren 

Ga je je tuinhuisjes alleen in de lente en de zomer gebruiken of ben je van plan er in alle seizoenen gebruik van te maken? Voor gebruik in de koudste wintermaanden is een goede isolatie een aanrader. Dat is bijvoorbeeld een isolatie met aan de binnenkant een lattenstructuur en de ruimte tussen de latten en de wanden van je tuinhuis op te vullen met staal- of glaswol. Een afdeklaag met folie en een binnenwand van gipsplaten is ook een goede manier om je tuinhuis te isoleren. Tuinhuis kiezen

Onderhoud tuinhuis

Alleen met een regelmatig en aangepast onderhoud kun je jarenlang ongestoord van je tuinconstructie genieten. Geef je tuinhuis overal een beschermlaag, bij voorkeur in beits. Je zorgt best elke drie jaar voor een nieuwe laag beits, vernis of olie.

Ook interessant: Waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste tuinverlichting?

Heb je een vergunning nodig voor je tuinhuisje?

Daar weet de administratie van je gemeente alles van. Of je voor je tuinhuis een vergunning nodig hebt of niet varieert van gemeente tot gemeente. Tuinhuisjes met een oppervlakte van minder dan 30 vierkante meter hebben meestal geen vergunning nodig.

Je tuinhuis zelf plaatsen?

Je kunt proberen je tuinhuis zelf te plaatsen. Voor een zo goed mogelijk resultaat kun je best je tuinhuis kopen en laten plaatsen. Gaat er dan iets mis dan is er nog altijd je wettige garantieperiode. Herstellingen of vervangingen van onderdelen kosten je dan niets.

Door Redactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.