Thermisch ondergoed kiezen was tot voor kort weggelegd voor wintersporters, koukleumen of zestigplussers die het moeilijk hadden om zich te verwarmen bij lage temperaturen. Met de dure en haast onbetaalbare energieprijzen komt daar nu verandering in. Thermisch ondergoed en kleding wordt nu ook massaal gekocht om onze verwarmingskosten zoveel mogelijk te beperken.
Maar op wat moet je zeker letten bij het kiezen van het juiste thermisch ondergoed?
De beste manier om je lichaamswarmte te behouden is thermisch ondergoed en thermo kleding. Het dragen van thermisch ondergoed en kleding is dus een goede manier om de verwarming enkele graden lager te zetten en op de hoge energiekosten te besparen. Thermisch ondergoed is beschikbaar in meerdere materialen en diktes. Goed uitkijken bij het kiezen van het juiste thermisch ondergoed is dus de boodschap.
Wat is thermisch ondergoed?
Thermisch ondergoed is gemaakt van synthetisch materiaal of van merinowol. Thermisch ondergoed zorgt voor het maximale behoud van onze lichaamswarmte of om het af te koelen. Het zorgt tegelijk voor het afvoeren van onze transpiratie. Thermisch ondergoed of thermisch kledij houd je warm in de winter en zorgt voor een aangename lichaamstemperatuur in de zomer. Thermische kledij is dus zowel aan te bevelen in de winter als in de zomer.
De werking van thermisch ondergoed en kleding
Thermokleding is ontworpen om je lichaamstemperatuur zo lang mogelijk op peil te houden. Opgesloten lucht tussen je huid en thermisch ondergoed fungeert als een isolerende laag om je lichaam op de juiste temperatuur te houden. Hoe dikker de thermische laag, hoe meer lucht er wordt vastgehouden en hoe hoger de temperatuur. Hoe dunner en nauwer de thermokleding, hoe sneller het zweet wordt afgevoerd.
Thermisch ondergoed kiezen dat perfect aansluit
Goed thermisch ondergoed sluit perfect aan en past bij je activiteit. Hardlopen met een dik thermoshirt is zeker geen goed idee. Even goed op wintersport vertrekken met een dun thermisch shirtje dat alleen maar zweet afvoert. Thermisch ondergoed zorgt zelf niet voor warmte, maar houd de beschikbare warmte langer vast.
Hoe werkt thermisch ondergoed?
Thermisch ondergoed is de eerste laag kleding die in contact komt met je bezwete huid. We zweten allemaal veel, zelfs als het koud is. Thermisch ondergoed zorgt ervoor dat je zweet op tijd wordt afgevoerd. Het houdt je droog en zorgt ervoor dat leid je transpiratie naar de volgende kledinglaag. Zo blijf je droog en houd je je lichaamstemperatuur op peil.
Het beste thermisch ondergoed kiezen
Wil je voortaan ook thermisch ondergoed dragen? Dan zul je met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden om een goede keuze te maken. Zo zul een keuze moeten maken tussen verschillende materialen, diktes, pasvormen en prijzen.
Het beste thermisch ondergoed kiezen: De materiaalkeuze
Op het vlak van de materiaalkeuze voor je thermisch ondergoed zul je een keuze moeten maken tussen synthetische stoffen en (merino) wol.
Synthetische materialen of wol?
Hier wordt vaak polyester voor gebruikt. Polyester is een snel drogend materiaal dat minder goed isoleert wanneer het vochtig. Daar tegenover staat wol, een natuurlijk materiaal dat beter isoleert naarmate je meer zweet of nat wordt. Wol droogt dan weer minder snel. Voor voetballers volstaat bijvoorbeeld kleding uit synthetische stoffen. Zwemmers of diegenen vaak met water in contact komen zijn beter af met sportkleding uit wol.
De voordelen van synthetische materialen
Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen, met zowel voor- als nadelen. Thermisch ondergoed uit synthetisch materiaal:
- Droogt snel
- Is een lichtgewicht
- Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
- Behoudt goed zijn pasvorm
Nadelen van synthetische materialen
- Houd minder goed zijn temperatuur
- Is geen natuurlijk materiaal
De voordelen van natuurlijke materialen zoals wil
En dan is er nog thermisch ondergoed en kleding uit puur natuurlijke materialen zoals wol. Wol:
- Behoud uitstekend zijn warmte
- Weinig last van onaangename (zweet)geurtjes
- Puur natuurlijk materiaal
Nadelen van wol:
- Is gevoelig aan krimpen
- Droogt minder snel
- Wol als materiaal voor thermisch ondergoed is dikker en stijver
De pasvorm van thermisch ondergoed
Ook wat hun pasvorm betreft zijn er belangrijke verschillen tussen thermisch ondergoed uit synthetische en natuurlijke materialen. Gaat je voorkeur naar strakke kleding, ook voor je ondergoed? Kies dan voor een slim- of regular fit pasvorm. Deze thermische kleding sluit goed aan en zit ietsje losser. Primeert bij jou het uitzicht van je kleding of ondergoed? Kies dan thermisch ondergoed met een athletic fit pasvorm. Dat zit als gegoten.
Conclusie: energie besparen zonder kou te lijden
Voor elk doel is er aangepast thermisch ondergoed. Hou bij je uiteindelijke keuze zeker rekening met het materiaal, de afvoer van transpiratie en de pasvorm. Bij thermisch ondergoed wordt altijd gedacht aan wintersport en wintervakantie. Maar thermisch ondergoed wordt ook meer en meer thuis gedragen. Dat zorgt niet alleen voor extra draagcomfort. Het houd je behaaglijk warm, en dit in alle omstandigheden. Zo kun je je verwarming enkele graden lager zetten en flink besparen op je energierekening zonder daarom kou te moeten lijden.