Natuurgebied De Hoge Veluwe
Spread the love
Natuurgebied De Hoge Veluwe is uitstekend geschikt voor iedereen die er een of enkele dagen tussenuit wilt om heerlijk te ontspannen en zijn of haar batterijen weer op te laden. De Hoge Veluwe is ongetwijfeld één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dit populaire natuurgebied wordt jaarlijks door tienduizenden toeristen bezocht. Op en rond De Veluwe is er zoveel te beleven en te ontdekken dat je in één dag niet raakt uitgekeken. Eens met al het moois van De Veluwe kennisgemaakt, keer je er zeker terug. En met zijn vele vakantieparken in de nabije omgeving is overnachten ook geen probleem.

De trots van de Hoge Veluwe

Dat is ongetwijfeld het natuurpark zelf. Dat vind je midden de provincie Gelderland, tussen Hoenderloo en Otterlo. Met een totale oppervlakte van maar liefst 6000 hectare zijn De Hoge Veluwe het tweede grootste natuurdomein van ons land. Het heeft zijn vele bezoekers dan ook veel te bieden. Eén van de vele blikvangers is het ondergrondse museum Muse Onder.

Natuurgebied De Hoge Veluwe heeft vele troeven

Natuurgebied De Hoge VeluweDe Veluwe zijn niet alleen het geliefkoosde terrein van natuurliefhebbers. Niemand zal zich er vervelen, integendeel. Naast de vele uitgestrekte (dennen)bossen zijn er de kleurrijke heidevelden, de vele zandverstuivingen, duinen, schilderachtige vennen en de vele grasvelden met een schitterend uitzicht over deze groene regio. Met méér dan tweehonderd perfect onderhouden en bewegwijzerde fiets- en wandelroutes is het er heerlijk genieten van de nog ongerepte natuur.
Natuurgebied De Hoge Veluwe: De Grofwild Route

Die loopt over een afstand van ruim 35 kilometer, dwars door de Kroondomeinen. Het is daarmee hét neusje van de zalm voor de vele fietsliefhebbers die jaarlijks dit natuurgebied bezoeken. Al fietsend maak je er kennis met God-vergeten-dorpjes met tot de verbeelding sprekende namen als Wenum- Wiesel en Gortel. Met donkere, haast ondoordringbare bossen, kilometerslang akkerland en gehuchten waar de tijd zichtbaar is blijven stilstaan. Koning auto is hier dan ook nergens te bespeuren. Het fietspad doorkruist een dicht beukenbos omzoomd door een wildrust gebied waar vele wilde zwijnen eikels zoeken en reeën hun dorst lessen.

Natuurgebied De Hoge Veluwe: Jachthuis Sint- Hubertus

Ook het jachthuis Sint- Hubertus, een opvallend buitenhuis ontworpen door architect Berlage, is zeker de moeite waard om te bezoeken. De plattegrond van dit gebouw kreeg de vorm van een hertengewei. De inrichting is volledig gebaseerd op de legende van Sint- Hubertus, niet voor niets de patroonheilige van de jacht.

Natuurgebied De Hoge Veluwe Zeldzame biotoop

De Veluwe zijn een zeldzame biotoop, een geschikte verblijfplaats met een opvallende variatie aan dieren.  Met aan de rand van dit rustgebied vele observatieposten waar men de dieren rustig kan gadeslaan. Van daaruit is het vooral ’s morgens en bij zonsondergang volop genieten van de vele roedels edelherten.

Natuurgebied De Hoge Veluwe met Grootste Europese beeldentuin

BeeldengroepDe Hoge Veluwe zijn ook rijk aan waardevolle cultuurmonumenten. Dat heeft men onder meer te danken aan een privé- verzameling met werken van grootmeesters als Vincent Van Gogh, Seurat, Picasso en Bracque. Waardevolle kunst wordt er gecombineerd met het vaak woeste karakter van De Hoge Veluwe. Men benadrukt er ook de harmonie tussen natuur, architectuur en beeldende kunsten. In de Hoge Veluwe bevinden zich ook vele beeldhouwwerken en met zijn meer dan honderd moderne sculpturen is het natuurgebied de grootste beeldentuin van Europa. De vele monumentale beeldenrijen en de kleurrijke rododendron struiken vormen als het ware de natuurlijke muur van dit buitenluchtmuseum.

Natuurgebied De Hoge Veluwe: Koninklijke Houtvesterijen

De Hoge Veluwe vormen zo een groene gordel van maar liefst 17000 hectare rond het schilderachtige en ‘koloniale’ stadje Apeldoorn. Daar bevinden zich niet toevallig De Koninklijke Houtvesterijen en de Kroondomeinen van onze Koninklijke familie. Het meest indrukwekkende symbool van deze Koninklijke aanwezigheid is het paleis Het Loo, het jachtslot dat Koning Willem III in 1684 liet bouwen.  Langs de majestueuze beukendreven wandelen bezoekers ongestoord tot aan de poorten van het barokke kasteel. Zelfs de rijkelijk versierde vertrekken van het kasteel zijn voor de vele nieuwsgierige bezoekers toegankelijk.

Het Paleis van het Volk

Natuurgebied De Hoge VeluweHet was niemand minder dan Koningin Wilhelmina die na haar troonsafstand Het Loo liet ombouwen tot ‘Het Paleis van het Volk’. De vele slachtoffers van de moordende watersnood van 1953 kregen er zelfs onderdak. Vanaf het terras van het kasteel heeft men een adembenemend uitzicht over de symmetrisch aangelegde Italiaans- Franse tuinen vol pergola’s, beelden van Flora en Bacchus, reusachtige wereldbollen en monumentale fonteinen. En ook de schitterend gerestaureerde stallen maken er deel van uit. Net als vele oude voertuigen van de Koninklijke familie waaronder de Fiat Coupé die Koningin Beatrix kreeg zijn er te bewonderen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole