Hoe processierupsen voorkomen
Spread the love

Hoe processierupsen voorkomen of bestrijden? Vele tuinliefhebbers vragen zich dat af nu een nieuw tuinseizoen voor de deur staat. Als er niet tijdig en doeltreffend wordt ingegrepen  vreten gulzige processierupsen in een, twee drie je buxussen en andere groene struiken kaal. Je kunt dit daarom maar beter voorkomen dan genezen. Gelukkig bestaan er heel wat milieuvriendelijke en dus natuurlijke middelen om de processierupsen te voorkomen. Of als ze je tuin hebben veroverd ze gepast te bestrijden.

Maar hoe kun je deze vervelende processierupsen best voorkomen of bestrijden?

De processierups is de grootste vijand van onze tuin. Vooral bladeren van buxus en andere struiken zijn zijn favoriete hapje. Vooral van begin mei tot eind juni slaat de rups toe. De larven die als pop overwinteren in eikenbomen komen dan massaal uit. Ze zoeken vooral ’s nachts naar verse bladeren. Overdag houden ze zich schuil in hun nesten die aan de stammen van de eikenbomen hangen. Alle eiken in de buurt worden dan kaalgevreten. Naast buxussen moeten er ook planten en struiken moeten aan geloven. Droge zomers en winters stimuleren de ontwikkeling van deze vervelende beestjes. Maar ze zijn niet alleen nadelig voor onze tuin, maar ook voor onze gezondheid en die van onze huisdieren.

Wat zijn processierupsen?

Processierupsen zijn de larven van nachtvlinders en overwinteren vooral in eikenbomen. Ze zijn afkomstig uit de eitjes van deze vlinders die ze in de boomtoppen leggen. Wanneer de eitjes uitkomen vervellen de rupsen en verzamelen ze zich in grotere nesten op een tak of de stam van eikenbomen. Deze nesten herken je makkelijk aan witte of grijze webben vol draden, brandhaartjes, vervellingshuidjes en uitwerpselen. We vinden ze alleen in de lente en in zomermaanden met mei, juni en juli als de absolutie piek.

Hoe processierups voorkomen: Hun kleine brandhaardjes

Hun kleine brandhaartjes zijn de grootste boosdoeners. Deze zijn slechts 0,3 millimeter lang en kunnen afgestoten worden waardoor ze door de wind worden verspreid. Het zijn deze haartjes die allergische klachten kunnen veroorzaken. De belangrijkste symptomen zijn:

 • Hevige jeuk en rode huiduitslag
 • Tranende rode ogen
 • Zwellingen

Deze klachten verdwijnen vaak spontaan na maximaal twee weken. Sommigen zijn er echter veel gevoeliger voor en hebben meer ernstige klachten zoals misselijkheid en braken, duizeligheid en koorts. Tijdig ingrijpen is nodig om de eikenprocessierups uit te schakelen.

Hoe processierupsen voorkomen: De symptomen

De vele kleine brandhaartjes van de rupsen zijn de grote boosdoeners en zorgen voor vele klachten. Deze kleine brandhaartjes worden makkelijk door de wind verspreid tot honderd meter en zelfs meer van hun nesten vandaan. De haartjes dringen tot in onze huid, ogen en luchtwegen. De belangrijkste klachten die processierupsen veroorzaken zijn: kunnen lijken op een

 • Symptomen vergelijkbaar met die van hooikoorts
 • Astma-aanvallen
 • Rode en hevig jeukende huiduitslag
 • Gezwollen ogen
 • Loopneus
 • Kriebel in de keel
 • Problemen met slikken
 • Hoesten
 • Kortademigheid

Bij ernstige reacties kun je last krijgen van duizeligheid, koorts, misselijkheid en braken.

Allergisch aan processierupsen?

Wanneer je regelmatig in contact komt met de rupsen kun je een allergische reactie ontwikkelen. Die verloopt meestal heviger dan de eerste reacties. Acute benauwdheid, gezwollen oogleden, lippen en tong zijn dan de belangrijkste symptomen. Astma patiënten vormen een belangrijke risicogroep.

Hoe processierupsen voorkomen: Behandeling huiduitslag processierups

Wat je zeker niet mag doen is aan de bultjes krabben die de brandhaartjes veroorzaken. Strip de bultjes met plakband. Andere huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om de jeuk en de huiduitslag te verminderen zijn crèmes of zalfjes op basis van methol of aloë vera crèmes. Is de jeuk echt onhoudbaar dan kan je huisarts ontstekingsremmende zalf, zoals een corticosteroïde zalf voorschrijven. Bij ernstiger klachten kunnen hooikoortstabletten (antihistaminica) voor verdere verlichting zorgen. Was onmiddellijk alle kledingstukken die in aanraking kwamen met de processierupsen op 60 of 90  graden.

Hoe processierupsen voorkomen: Dit kun je zelf doen tegen de processierups

Woon je in de buurt van eikenbomen die aangetast zijn door rupsen, of heb je rupsen in je tuin? Dan kun je de vijanden van deze rupsen naar je tuin lokken om ze te bestrijden. Een van de grootste vijanden van de rupsen zijn koolmezen. Maak het de koolmezen in je tuin zo comfortabel mogelijk door aangepaste nestkastjes op te hangen. Ook wespen en vliegen zijn natuurlijke vijanden van de processierupsen. Loopt de rupsenplaag écht uit de hand? Dan zit er niets anders op dan de hulp van professionele processierups bestrijders in te schakelen.  Zelfs jarenlang na het bestrijden van de nesten kunnen achtergebleven brandharen problemen veroorzaken. Zorg daarom dat nesten volledig weggenomen worden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.