Online shoppenOnline shoppen zorgt voor vele voordelen. Maar opgepast, er schuilen ook verraderlijke, addertjes onder het gras. Vooral bij kleine webshops
Spread the love


Online shoppen wordt steeds populairder. Shoppen in een mooie stad is leuk en gezellig. Toch shoppen steeds meer mensen online.

Uit onderzoek van het CBS uit 2022 blijkt dat minstens 85 procent van de Nederlanders online aankopen doet.

Dit aantal is in zeven jaar tijd aanzienlijk gestegen. De meeste online aankopen worden bij Nederlandse gedaan. Een aanzienlijk deel van die online aankopen wordt ook gedaan in webshops buiten Nederland.

Daarnaast blijkt dat het gemiddelde bedrag voor online aankopen de afgelopen jaren gestaag is gegroeid.

De voordelen van online shoppen

Tijdens het winkelen online maak je rustig je keuze vanuit je luie bank. Online shoppen doe je ongestoord in zoveel winkels als je maar wilt. En je hebt geen last vervelende en opdringerige verkoopsters.

Online shoppen voorkomt ook vele andere irritaties, zoals urenlang slenteren en sjouwen met zware tassen, zeurende medeshoppers of de immense drukte.

In de rij wachten aan de pashokjes of aan de kassa is er bij online shoppen niet meer bij. 

Online shoppen zorgt voor meer overzicht

Bij online shoppen heb je ook meer overzicht. Dat maakt je budgetbeheer makkelijker. Vergeet tijdens het online shoppen ook de talloze kortingscodes niet.

Met een kortingscode kun je extra geld besparen op je online aankoop. Daarnaast vind je op het internet alle nodige informatie om een gekozen product aan te schaffen. Zo voorkom je vervelende en vaak dure miskopen. 

Online betaalmogelijkheden

Er zijn verschillende opties om je online aankopen te betalen. De betaalmogelijkheden verschillen per webshop. De meest bekende mogelijkheden zijn:

  • Ideal: je betaalt je de aankoop tijdens de bestelling via je eigen bank.
  • PayPal: bij PayPal geniet je van aankoopbescherming. Deze populaire betaalmethode wordt daarom veel gebruikt bij aankopen op buitenlandse webshops.
  • Creditcard: met een creditcard kan achteraf kunt betalen. Daarnaast is de betaling en het product verzekerd. Voordat je een creditcard aanschaft is het belangrijk om je budget in kaart te hebben. Voordat je een creditcard aanschaft is het belangrijk om je budget in kaart te hebben. Een administratiekantoor kan je helpen eventuele problemen te voorkomen.
  • Afterpay: Afterpay geeft je de mogelijkheid om wasmachine op afbetaling te betalen. Hiervoor heb je 14 dagen de tijd. Op deze manier heb je tijd om je aankoop bij ontvangst te bekijken en uit te proberen. Het betaalverzoek ontvang je via de mail. Zo is het mogelijk om een wasmachine op afbetaling te kopen.
  • Eenmalig incasso: bij een eenmalig incasso wordt de webshop gemachtigd om eenmalig het bedrag van je rekening te halen. Hierbij heeft de webshop wel je handtekening nodig.
  • Vooraf overmaken: in een enkele webshops heb je ook de mogelijkheid om het openstaande bedrag vooraf over te maken. Hierbij wordt de bestelling pas verwerkt en verstuurd als de betaling binnen is. 

De nadelen en de risico’s van online shoppen

Naast al deze voordelen, zijn er aan online shoppen uiteraard ook enkele nadelen verbonden. Bij online shoppen kun je de producten niet vooraf voelen en controleren.

Hierdoor is het soms lastig om de werkelijke kwaliteit van een product in te schatten. Bij de meeste webshops betaal je verzendkosten, tenzij je voor een minimaal bedrag hebt besteld.

Levertijd 

Bij online shoppen wordt de aangegeven levertijd lang niet altijd gerespecteerd. 

Ruilen en terugsturen

Zowel het ruilen als het retourneren of terugsturen van producten verloopt lang niet altijd probleemloos. Bij de grotere webshops gaat dit in de meeste gevallen wel goed.

In kleinere webshops zit je soms met verzendkosten die je moet betalen of doet de webshop moeilijk over het teruggeven van je geld. 

Als laatste moet je goed kijken naar de soort webshop. Door de stijging van het aantal webshops, stijgt ook het aantal gevallen van oplichting en fraude. Kijk daarom vooraf goed naar de betrouwbaarheid van de webshop via reviews en recensies van gebruikers. 

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole