De beste honden leiband

De beste honden leiband voor maximaal wandelcomfort

Spread the love

De beste honden leiband kiezen is belangrijk, zowel voor de viervoeter als voor zijn baasje. Het zorgt namelijk voor maximaal wandelcomfort voor beiden. Wanneer je met een hond wilt wandelen heb je een leiband nodig. Zonder leiband mag je met je favoriete huisdier niet op de openbare weg. Er zijn meerdere leibanden voor honden verkrijgbaar. Dat maakt de keuze van de beste leiband er niet makkelijker op.  

Wat is de beste leiband voor je hond?

Als je met je hond gaat wandelen op de openbare weg, moet je hem dus aan een leiband houden. Dat kan met de juiste halsband, diverse tuigjes of gareeltjes, rollijnen en met tuigjes of harnassen. Er zijn vele soorten leibanden. Dat maakt de juiste keuze niet eenvoudig. Maar wat is de beste leiband voor je hond?

De beste honden leiband kiezen door het grote aanbod te vergelijken

Om de juiste keuze te maken, vergelijkt je best de vele opties. Je hebt een klassieke standaard leiband. Die maak je vast met een gesp of kliksysteem. Dit is meestal een goede keuze. Het gebruik van een riem is daarom wettelijk verplicht. Hij verbetert niet alleen de veiligheid van je hond maar ook die van de andere weggebruikers. Leibanden zijn ook een manier van communicatie me je hond. Door afwisselend min of meer druk uit te oefenen, kun je het gedrag van je hond beïnvloeden. Als je niet meer dan twee vingers tussen nek van je hond en zijn halsband kunt steken, maakte je de juiste keuze van leiband voor je hond.

Soorten honden leibanden: De slipketting

Dit soort leiband en halsketting zijn sterk af te raden. Bijna alle hondenliefhebbers beschikken over te weinig snelheid om deze slipketting juist te hanteren. Vervelend getrek en gesleur is het gevolg. Een sliplijn met stop kan ook, maar alleen een goede trainer kan er goed mee overweg.

Garelen en harnassen

De meeste leidsels, garelen en harnassen zijn niet comfortabel. Zeker als je hond rustig is en niet te veel trekt. Dit houdt in dat het harnas over de schouders van de hond wordt geduwd. Zo verliest hij makkelijk het evenwicht. Een goede leiband of gareel zit te strak waardoor zeker angstige honden panikeren en wegrennen.

Een riem met halsband

Deze combinatie is uitstekend als communicatiemiddel, zowel tijdens het wandelen, hardlopen als tijdens het fietsen. De lengte van een goede leiband varieert van één tot anderhalve meter en is volledig aangepast aan de grootte en het gewicht van je hond.

De beste honden leiband: Korte en lange riemen

Een korte leiband is tussen de één en twee meter lang. En lange leiband is langer dan twee meter, vaak zelfs langer dan tien meter. Een alternatief is de zogenoemde politielijn, een langere lijn die met een speciale soort haken korter gemaakt kan worden. Je zult moeten kiezen tussen een honden leiband uit leer en nylon. Twee materialen met hun specifieke eigenschappen, zowel met voor- als nadelen. Je uiteindelijke keuze hangt van je persoonlijke voorkeuren af. Nylon is waterbestendig, leer is duurzaam. De lengte van je leiband hangt naast je persoonlijke voorkeur ook af van het doel waarvoor je de leiband gebruikt. Voor puppycursussen heb je een korte lijn of een politielijn nodig. Een lange lijn is dan weer makkelijker voor wandelingen in de natuur op plaatsen waar je hond niet los mag lopen.

De beste honden leiband: De rol- of flexilijn

Het gaat om riemen met handvatten, die in lengte kunnen variëren. Je kunt deze lijn in verschillende lengtes vastmaken. Ze kunnen worden gebruikt met draad of lint. Deze lijn wordt veel gebruikt, maar is niet zo’n goede keuze als we denken.

De nadelen van een rollijn

  • Trekken aan de leiband wordt beloond 
  • Goedkope rollijnen hebben vaak een te dunne koord of lint en breken makkelijk
  • Is onveilig voor je hond omdat hij ver voor zijn baasje kan lopen
  • De reactie van het basje komt vaak te laat om zijn viervoeter te stoppen
  • Het risico kwetsuren is relatief groot.
  • Wanneer de rollijn volledig is uitgerold krijgt je hond een zware stoot in zijn nek, waardoor zijn nekwervels kunnen beschadigen.
  • Onveilig bij het passeren van andere voetgangers en zeker van fietsers
  • Door het relatief zware handvat kan dit makkelijk uit je hand glippen wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen

De beste honden leiband met een halsband of tuigje

Bij een honden leiband hoort een goede halsband of een tuigje met de juiste maat. Wanneer je twee tussen de halsband of tuig en de hond kunnen houden koos je de juiste maat. Slipkettingen, elektrische halsbanden en prikkettingen zijn een slechte keuze. Het zijn namelijk geen diervriendelijke keuzes. Integendeel, ze veroorzaken vooral heel wat dierenleed.

De beste honden leiband: Je beste keuze

Op training gebruik je best een losse, lange lijn. De beste honden leiband is er een met een halsband. Je keuze van de beste honden leiband hangt grotendeels van de jullie activiteiten af.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.