Hoe starten met eigen horecazaak?

Hoe starten met eigen horecazaak?

Spread the love

Hoe starten met een horecazaak? Droomde ja al langer van je eigen zaak in de horeca? Dan zul je alvast met enkele belangrijke factoren rekening moeten houden om te slagen. 

Maar hoe start je nu best met je eigen horecazaak?

Een eigen horecazaak hebben is de droom van velen. Vooral, maar niet uitsluitend van jongeren. Er zijn echter veel zaken waar om rekening mee te houden. Je moet niet alleen zorgen voor je gasten en medewerkers. Ook de administratieve rompslomp moet kloppen. Met dit duidelijk stappenplan mag je de start van je eigen horecazaak niet missen. Om je op de goede weg te helpen, hebben we zeven tips op een rij gezet.

Goed ondernemingsplan als basis

Hoe starten met eigen horecazaak? Goed begonnen is ook hier half begonnen. Een goed ondernemersplan is de basis van een succesvol project. Maak een duidelijk overzicht van alle kosten en voordelen, een kosten en baten plan. Een onderzoek naar je doelgroep en een schatting van de mogelijke resultaten mogen in geen enkel ondernemingsplan ontbreken. Toch heeft de horeca het moeilijk. Dat is meestal het gevolg van een te groot aanbod en steeds veeleisender wordende klanten. Een goed en innoverend is je beste wapen om te lukken in je opzet. 

Beperkte aansprakelijkheid of BVBA

Hoe je eigen horecazaak starten? Voor velen is dit nog altijd een stap in het onbekende. Onder welke vorm wil je je zaak beginnen?  Je kiest altijd best voor een zogenoemde besloten vennootschap. Vergeleken met een eenmanszaak heeft deze ondernemingsvorm een beperkte aansprakelijkheid.

Hoe starten met eigen horecazaak: vraag tijdig alle vergunningen aanvragen

Als horecabedrijf heb je bepaalde machtigingen of vergunningen nodig en het is handig om deze zo snel mogelijk aan te vragen. Denk aan omgevingsvergunningen, omwonenden kunnen namelijk bezwaar maken tegen horecabedrijven. Bij het schenken van drank heb je een speciale vergunning “sociale hygiëne” nodig. In elke horecazaak moet altijd iemand aanwezig zijn die over deze vergunning beschikt.

Brandweerattest 

Daarnaast moet je ook een brandweerattest hebben. Dat moet aantonen dat het pand voldoet aan de voorschriften op het vlak van brandveiligheid.

Hoe starten met eigen horecazaak: Opleiding

Hoe starten met eigen horecazaak? Met het certificaat moet je kunnen aantonen dat u de zogenaamde HACCP-training met succes hebt gevolgd. Hiermee bewijs je dat je op de hoogte bent van alle hygiënische maatregelen. Ook voor het runnen van een herberg is een deontologische verklaring belangrijk. Uiteraard is ook toelating en inschrijving bij het FAVV vereist. Andere vergunningen die zeker moet hebben, zijn onder meer het spelen van muziek, eventuele milieulicenties en mededelingen over camerabewaking.

Kamer van Koophandel (KVK)

Bij de start van je bedrijf moet je je zeker inschrijven bij de Kamer Van Koophandel (KVK). Doe dit van zodra je vergunningverlening, financiering en bedrijfsruimte in orde zijn. Je wilt namelijk de gemaakte onkosten kunnen inbrengen bij de belastingsdienst en inkomsten kunnen maken en aangeven. Zelfstandigen of ZZP’ers en Vennootschappen Onder Firma (Vof’s) zijn volledig aansprakelijk wanneer het financieel zou tegengaan. Bij BV is dat niet het geval.

Gebouw huren of kopen?

Ben je van plan om bedrijfsmatig vastgoed te huren of te kopen? Dit maakt een groot verschil. Als je wilt kopen, moet je eerst weten hoeveel geld je kunt krijgen. Controleer dit dus voor je verdere actie onderneemt. Moet horeca-apparatuur ook in de financiering worden meegenomen? Zet deze zaken graag op een rijtje en ontdek de mogelijkheden. Een overbruggingskrediet is er daar één van.

Hoe starten met eigen horecazaak: Verzekeringen in orde brengen

Hoe starten met eigen horecazaak? Is alle papieren rompslomp in orde? Zorg dan voor een goede bedrijfsverzekering, aansprakelijkheid, brand zijn de belangrijksten. Je verzekeringsadviseur weet er alles van.

Chocolademarkt

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.