Paracord
Spread the love

De veelzijdigheid van paracord is opvallend. Paracord werd oorspronkelijk gebruikt in de schermen van parachutes tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is het een veelzijdig hulpmiddel met talloze toepassingen.

Deze lichtgewicht en duurzame nylon koord wordt tegenwoordig gebruikt bij allerlei outdooractiviteiten, knutselprojecten en zelfs in overlevingskits.

Maar wist je dat er verschillende soorten paracord zijn, elk met specifieke unieke kenmerken en voordelen?

Type I en Type II Paracord

Type I paracord of ‘paracord 95’, heeft een trekkracht van 43 kilogram en is ideaal voor lichte toepassingen. Vooral voor het vervaardigen van armbanden en sleutelhangers.

Type II paracord, of ‘paracord 425’

Dit soort paracord heeft een trekkracht van 192 kilogram en is meer geschikt voor zwaardere taken.

De veelzijdigheid van Type III Paracord

Type III paracord of ‘paracord 550’, is wellicht de meest bekende soort. Met een trekkracht van 249 kilogram en zeven tot negen interne draden, is dit type paracord uiterst sterk en veelzijdig.

Het is ideaal om te gebruiken tijdens het kamperen, wandelen, en bij overlevingstoepassingen. Je gebruikt dan de interne draden bijvoorbeeld bij het vissen of naaien.

Type IV Paracord

Voor de zwaarste taken is er Type IV of ‘paracord 750’. Met een trekkracht van 340 kilogram en 11 interne draden, is dit de sterkste beschikbare paracord.

Het is ideaal voor extreme outdooravonturen en situaties waarin maximale sterkte en duurzaamheid vereist zijn.

Gespecialiseerde soorten Paracord

Naast de standaard types, zijn er ook gespecialiseerde soorten paracord. Zo is er de ‘glow in the dark’ paracord voor nachtelijke avonturen, ‘reflecterend’ paracord voor verhoogde zichtbaarheid, en ‘firecord’ dat een brandbare draad bevat voor het gemakkelijk aansteken van vuur.

De veelzijdigheid van Type V Paracord

Type V, of “paracord 750”, is ontworpen voor de zwaarste omstandigheden met een trekkracht van maar liefst 340 kilogram.

Dit soort paracord heeft 11 interne kernen die, net als bij de andere soorten, kunnen worden gebruikt voor een verscheidenheid aan taken.

Vanwege zijn uitzonderlijke sterkte is type V een populaire keuze voor zware outdooractiviteiten, zoals bergbeklimmen en abseilen.

Elastisch Paracord

Naast de standaard vaste paracords is er ook elastisch of “schok” paracord. Die is opvallend flexibel en rekbaar.

Dit type paracord is perfect voor taken waarbij rek nodig is, zoals bij het maken van een waslijn, vangnet of elastieken.

Het elastische paracord is ook handig voor het maken van sieraden, zoals armbanden en halskettingen, waarbij de rekbaarheid het gemakkelijker maakt om de sieraden aan en uit te doen.

De veelzijdigheid van Paracord met toegevoegde functies

Enkele paracords beschikken over extra functies om zowel hun veelzijdigheid als hun gebruik te vergroten.

Het gaat dan om paracords met een ingebouwde vislijn, vuurstarter, of zelfs een snijdraad.

Deze extra’s maken deze soorten paracords een uitstekende keuze voor survival kits en outdoor avonturiers.

Conclusie: een paracord voor elke opdracht

De wereld van paracord is uitgebreid en divers, met een reeks verschillende types om uit te kiezen. Zo is er altijd wel een paracord beschikbaar voor elke opdracht.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.