Een tweedehands fiets kopen
Spread the love

Een tweedehands fiets kopen voor je schoolgaande kids is bij de start van een nieuw schooljaar zeker een goed idee. Een nieuwe fiets kopen is al een stevige investering, en bij een nieuwe schoolstart is er veel meer nodig dan een fiets. Corona had één voordeel: we gingen massaal fietsen en die trend lijkt zich verder door te zetten. Fietsfabrikanten hebben handen tekort om de vraag naar nieuwe fietsen bij te houden. Dat betekent dat er massaal tweedehands fietsen op de markt komen. Door het grote aanbod aan tweedehands fietsen te vergelijken kun je goede zaken doen. Toch zul je met enkele belangrijke aspecten rekening moeten houden om een miskoop te vermijden. 

Waar moet je op letten bij een tweedehands fiets kopen?

De start van een nieuw schooljaar start voor vele ouders van schoolgaande kinderen een zoektocht naar een goede tweedehands fiets. Dat is niet zo verwonderlijk, want een nieuwe fiets is al een hele investering. Een tweedehands fiets kopen voor je schoolgaande kids is dus zeker een goed idee. Neem je tijd en vergelijk de vele aanbiedingen, zo loont een tweedehands fiets kopen zeker. Je kids trotseren er dagelijks wind, regen en sneeuw mee. Om dan nog niet te spreken van hun zware boekentas. Een goede schoolfiets heeft een goede stabiliteit, is veilig en zorgt voor maximaal gebruikscomfort? Aan welke voorwaarden moet een goede tweedehands schoolfiets nog voldoen?

Tweedehands fiets kopen: Ruime keuze aan schoolfietsen

Tweedehands schoolfietsen zijn in allerlei soorten, maten, uitvoeringen en (trendy) kleuren en prints. Vooral de omafiets is aan een stevige comeback begonnen, maar ook de stads- en transportfiets blijven populair. En dat de belangstelling van onze schooljeugd meer en meer uitgaat naar een elektrische schoolfiets hoeft nog nauwelijks worden gezegd. De trapondersteuning maakt het afleggen van langere afstanden veel makkelijker.

Lees ook: Een elektrische fiets kiezen die het best bij je past/ hoe doe je dat?

Tweedehands fiets kopen met een stevig frame

Tijdens een schooljaar krijgt onze fiets het bijzonder zwaar te verduren. Een tweedehandsfiets kopen met een stevig frame uit bijvoorbeeld staal of aluminium is dan ook een aanrader. Deze fietsen vragen ook een beperkt onderhoud.

Tweedehands fiets kopen met de juiste framemaat

Een tweedehands fiets kopen met de juiste framemaat is belangrijker dan je denkt. Een fiets met de juiste framemaat verhoogt de veiligheid van je kind(eren). Op een te grote schoolfiets kun je niet of nauwelijks met  je voeten bij de grond. En te kleine framemaat is ook niet goed, want dan stoten ze met hun knieën tegen het stuur. Zo bereken je makkelijk zelf de juiste framemaat van je fiets:

  • Sta op je blote voeten en plaats je voeten 20 centimeter uit elkaar.
  • Meet de afstand van de vloer tot aan je kruis × 0,68
  • Bij fietsen met een verende zadelpen verminder je dit resultaat met vier centimeter

Inspecteer het frame op eventuele barsten, roest en op eventuele andere gebreken. Zijn alle spaken in zowel voor- als achterwiel aanwezig en zitten ze allemaal goed vast? Controleer ook de kwaliteit van het achtertandwiel. De vervanging is niet goedkoop. Zijn het zadel en het stuur makkelijk verstelbaar? Er mag ook geen speling zitten op de wielen, de trapas of op de pedalen. Pas als al deze controles positief uitvallen heb je een goede tweedehandsfiets gevonden.

Tweedehands fiets kopen: Mét of zonder versnellingen? 

Een coole schoolfiets is er een met versnellingen. Die zijn er in twee soorten: de naafversnelling en derailleurversnelling. Vooral een naafversnelling is interessant voor een schoolfiets. Die vraagt namelijk weinig onderhoud.  Deze is ingebouwd in de naaf van het achterwiel. Zo is de versnelling maximaal beschermt tegen vocht, modder en andere verontreinigingen. Deze naafversnellingen hebben bij normaal gebruik een lange levensduur en zijn uitgerust met drie of zeven versnellingen. Dat is ruimschoots voldoende om mee naar school te fietsen. Een derailleurversnelling is gevoeliger voor slijtage en heeft meer onderhoud nodig. Een naafversnelling is je beste keuze voor een schoolfiets.

Goede remmen voor maximale veiligheid

Een schoolfiets is veilig en beschikt dus over goede en betrouwbare remmen. Een terugtraprem, trommelrem en rollerbrake zijn de meest geschikte remmen voor een schoolfiets. Trommelremmen of rollerbrake zijn duurder dan terugtrapremmen. Je hebt ook nog de keuze tussen een schoolfiets met knijpremmen en V-brakes. Beide remmen vragen meer onderhoud en hun remblokjes zijn regelmatig aan vervanging toe. Zogenaamde knijpremmen zijn goedkoper.

Lees ook: De juiste terrasverwarmer kiezen: hoe pak je dat best aan?

Tweedehands fiets kopen met een gesloten Kettingkast 

Een tweedehands fiets kopen met een gesloten kettingkast is aan te bevelen. Het onderhoud aan de ketting is dan minimaal. Een gesloten kast beschermt namelijk je ketting tegen vuil en vocht voorkomt vuile kleding door smeer en olie. Hou er wel rekening mee dat een gesloten kettingkast alleen kan bij een naafversnelling. Een schoolfiets met een derailleurversnelling heeft altijd een open kettingkast met meer onderhoud.

Investeer in goede Banden

Bij een tweedehands fiets kopen zijn banden met een goede kwaliteit zeker geen overbodige luxe, integendeel. Ze verhogen de veiligheid van je fietsende schoolkids. Zijn de handen van je tweedehands schoolfiets van mindere kwaliteit? Vervang ze dan onmiddellijk zonder te besparen op hun kwaliteit.

Je schoolfiets efficiënt beveiligen

Schoolfietsen veranderen ‘makkelijk’ van eigenaar. Beveilig je schoolfiets met minstens tweede goede sloten, het liefst met het ART- keurmerk. Combineer een ringslot met een kettingslot of kabelslot. Dit maakt het fietsendieven moeilijker om de fiets mee te nemen.

Een goede verzekering voor schoolfietsen

Sluit zeker een fietsverzekering af waarmee de schoolfiets verzekerd is tegen (onderdelen) diefstal, vandalisme, schade en bedieningsfouten.

Maak eerst altijd een testrit

Maak altijd een testrit voor je een definitieve beslissing neemt. Zo weet je of het de juiste maat is. Als het zadel van de fiets op heuphoogte staat kom je met je beide voeten aan de grond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole