Waterontharder
Spread the love

De beste waterontharder kiezen is nodig om voorgoed afrekenen met kalkaanslag. Met de juiste waterontharder geniet je meteen ook van zacht water.

Kies daarom de waterontharder die het best bij je past.

Met dit artikel stellen we je de beste keuzemogelijkheden voor. Daarnaast geven we je ook waardevolle tips voor het kopen van de beste waterontharder.

Hoe kies je de beste waterontharder?

In hun zoektocht naar een oplossing tegen kalkaanslag in huishoudelijke apparatuur en leidingen, overwegen vele landgenoten de aanschaf van een waterontharder.

Dit apparaat verbetert de kwaliteit van je leidingwater aanzienlijk. Dat resulteert in zachter water dat vriendelijker is voor je huid, kleding en huishoudelijke apparatuur.

Het kiezen van de beste waterontharder is niet makkelijk. Er zijn immers verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om de beste waterontharder te kiezen.

Met onze tips vergemakkelijken we alvast je keuze.

Wat Is Een Waterontharder En Hoe Werkt die?

Een waterontharder is een apparaat dat gebruikt wordt om mineralen zoals calcium en magnesium uit je leidingwater te verwijderen.

Die zorgen voor kalkaanslag en hard water. Kalkaanslag en hard water veroorzaakt vaak schade aan je huishoudtoestellen aan je kleding.

De beste waterontharder kiezen: Ionenuitwisseling

De meeste waterontharders werken op basis van ionenuitwisseling. Daarbij worden harde mineralen zoals calcium en magnesium vervangen door natrium- of kaliumionen.

Dit proces verandert effectief de chemische samenstelling van het water, waardoor het zachter wordt.

Waar moet je op letten bij de beste waterontharder kiezen?

De beste waterontharder kiezen doe je door met enkele belangrijke factoren rekening te houden. Dat zijn vooral:

Het soort Waterontharder

Er zijn verschillende typen waterontharders beschikbaar. Je hebt de keuze uit:

  • Waterontharders op basis van zout: worden veruit het meest gebruikt en zijn effectiefst in het verminderen van de hardheid van je leidingwater.
  • Zoutvrije waterontharders: deze systemen ontharden je leidingwater niet echt. Ze veranderen wel de structuur van mineralen zodat ze zich niet afzetten als kalk.
  • Magnetische of elektronische waterontharders: deze gebruiken magnetische velden of elektriciteit om de eigenschappen van hardheid van mineralen zoals calcium en magnesium te wijzigen.

De beste waterontharder kiezen: Grootte En Capaciteit

Het bepalen van de juiste grootte en capaciteit is cruciaal voor efficiënte werking van je waterontharder. Hou bij je uiteindelijke keuze zeker rekening met het aantal personen in je gezin, je dagelijks waterverbruik en de hardheid van je leidingwater.

Het besturingssysteem

Het prestatieniveau en het energieverbruik van je waterontharder worden sterk beïnvloed door het gebruikte besturingssysteem.

Er zijn drie verschillende systemen beschikbaar voor waterontharders.

De beste waterontharder kiezen

De beste waterontharder kiezen: Het tijdgestuurde systeem

Dit systeem regelt het regeneratieproces op vaste tijdstippen, zonder rekening te houden met daadwerkelijk waterverbruik. Dit eenvoudige systeem spoelt de harsdeeltjes voordat ze volledig verzadigd zijn.

Volumegestuurde waterontharders

Deze wateronthardingssystemen werken op basis van volumeregeling. Dat doen ze door het nauwkeurig meten van alle hoeveelheden water.

De harskorrels worden pas weggespoeld wanneer ze verzadigd zijn. Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van water en energie.

Je kunt ook de hardheid van het water aanpassen met behulp van volumegestuurde waterontharders. Dit heeft als voordeel dat het systeem minder energie verbruikt.

De nieuwste generatie volumegestuurde waterontharders is nog preciezer, waardoor zowel het water- als zoutverbruik verder wordt verminderd.

De beste waterontharder kiezen: De Harstank

Bij het kiezen voor een harstank heb je de optie tussen een grotere, enkele tank of een dubbele, maar kleinere harstank.

De dubbele varianten zijn voornamelijk volumegestuurd. Elektronische waterontharders maken vaak gebruik van een enkele harstank.

Systemen met slechts één tank leveren zacht water op het moment dat je het nodig heeft, zonder filtering. Hierdoor is alleen hard water beschikbaar.

Met een dubbel systeem beschik je altijd over kalkvrij gedemineraliseerd water. De meeste systemen met één tank werken elektronisch.

Ze spoelen de harskorrels door wanneer er geen behoefte is aan zacht water.

Kosten En Onderhoud

Bespaar niet op de kwaliteit van je waterontharder. Dat is lang niet altijd het duurste toestel. Ga voor de waterontharder met de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Houd er zeker rekening mee dat op zout gebaseerde systemen regelmatige navulling met zout vereisen.

De beste waterontharder kiezen: Hoe Installeert En Onderhoudt je Een Waterontharder?

Voor optimale prestaties worden waterontharders correct best geplaatst door een professioneel plaatser. Het onderhoud hangt af van het soort waterontharder.

Raadpleeg steeds de handleiding voor specifieke instructies.

Vergelijk verschillende mogelijkheden voor je definitief beslist

De beste waterontharder kiezen doe je door verschillende opties met elkaar te vergelijken. Hou bij je definitieve keuze zeker ook rekening met de lokale wetgeving omtrent afvoerwater.

In sommige regio’s gelden immers beperkingen omtrent bepaalde soorten waterontharders.

Conclusie: een waterontharder is een investering op langere termijn

De beste waterontharder kopen is een investering op langere termijn. Dit toestel verhoogt niet alleen je wooncomfort.

Hij doet je ook besparen op je energierekening en vermindert het gebruik van reinigingsmiddelen.

Zacht water vermindert niet alleen slijtage aan je huishoudapparaten, maar ook aan je kleding. De juiste waterontharder kiezen heeft dus wel degelijk heel wat voordelen.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.