Zelf je huis verkopen
Spread the love

Zelf je huis verkopen zonder tussenkomst van een makelaar komt steeds meer voor. Dat levert in de eerste plaats heel wat voordelen. Zeker nu de prijs van zowel woningen als appartementen maar blijven stijgen. In navolging van steden, worden woningen en appartementen nu ook in meer landelijke regio’s opvallend snel verkocht. Vaak zelfs boven de vraagprijs. De vraag naar (grotere) woningen blijft nog altijd groter dan het aanbod en dat heeft uiteraard gevolgen voor de prijzen. Is het in deze omstandigheden dan nog wel een goed idee om de verkoop van je vastgoed aan een makelaar toe te vertrouwen? Die gaat uiteindelijk toch met een flink deel van je winst lopen. Gemiddeld tussen de drie en vier procent van de verkoopprijs. Bedrag dat je makkelijk zelf in je zak kunt steken door zelf je huis te verkopen.

Kortom, hoe ga je te werk bij het zelf verkopen van je woning

Eigenaars die hun woning of appartement zelf willen verkopen, willen vooral geld besparen. Je huis of appartement voorbereiden op een verkoop moet je bij het inschakelen van een makelaar toch ook zelf doen, en de nodige documenten voor een verkoop verzamelen is ook geen probleem. Wat houd je er dan van tegen om zelf je huis te verkopen zonder tussenpersoon?

Zelf je huis verkopen met realistische vraagprijs

Een realistische vraagprijs is belangrijk voor het snel verkopen van je woning of appartement. Makelaars vragen vaak een te hoge prijs voor je pand voor een maximale commissie op de verkoop.  Vastgoedmakelaars zijn er overal, zelfs tot in het kleinste dorp. Allemaal bieden gratis schattingen aan om nieuwe klanten aan te trekken. Dit zorgt vaak voor een overschatting van huizen en appartementen met onrealistische prijzen als gevolg. Zelf je huis verkopen met een realistische vraagprijs doe je met onafhankelijke schatter. Die zal een correcte startprijs voorstellen. Via diverse online tools kun je dan zelfstandig je prijs bepalen. Zo vermijd je een lange wachttijd. Bij een onrealistische vraagprijs haken geïnteresseerden namelijk snel

Deze belangrijke factoren bepalen je vraagprijs

Een realistische vraagprijs voor woningen en appartementen hangt ook van meerdere factoren af. Om de juiste vraagprijs te bepalen hou je zeker rekening met:

 • De ligging van je huis en zijn woonomgeving. Denk hierbij in de eerste plaats vooral aan het uitzicht, het aanwezige groen, de afstand tot het centrum en de aanwezigheid van het openbaar vervoer in de onmiddellijke nabijheid van je woning
 • De financiële lasten, eventuele bijkomende voorwaarden en het leefmilieu
 • Is er extra onderhoud vereist of werd dit recent uitgevoerd
 • Hoe evolueert de woningmarkt in je regio?
 • De waarde van vergelijkbare woningen
 • Hoe is het gesteld met de energiezuinigheid van je woning?

Zelf je huis verkopen: Je woning verkoopklaar maken

Als je alle nodige attesten voor het verkopen van je woning op zak hebt zoals het Epc certificaat en het bewijs van de elektrische keuring, is het tijd om je voor te bereiden op de verkoop van je huis. Maak je huis netjes, licht en luchtig. Breng een beetje verf aan waar nodig. Zorg ervoor dat je huis er vanaf de straat verzorgd en dus goed onderhouden uitziet. Dit is het namelijk eerste wat een potentiële koper van je eigendom te zien krijgt. De voorgevel is, samen met een eventueel voortuintje, hét visitekaartje van je woning. Als dat er onverzorgd bijligt haken vele kandidaat-kopers gegarandeerd af. Als dus het is uw visitekaartje. Zorg ervoor dat bezoekers zich direct welkom voelen in je huis. Zorg er ook voor dat bezoekers zich onmiddellijk thuis voelen in je woning.

Je woning aanbieden op de woningmarkt

Je huis is niet het enige dat in je regio te koop staat. Om het zo snel mogelijk tegen de hoogste prijs te kunnen verkopen, moet je gerichte promotionele activiteiten opzetten. Dit leidt tot meer potentiële kopers en hogere prijzen. Een goede promotiecampagne is een combinatie van meerdere mogelijkheden, van duidelijk zichtbare “verkoopborden” tot publicaties in vakbladen en websites, tot flyers bedelen bij jou in de buurt.

Zelf je huis verkopen: De rondleidingen

Niemand anders dan jij kent de échte waarde van je woning of appartement. Dat betekent dat jij de beste verkoper bent van je vastgoed. Potentiële kopers waarderen je persoonlijke benadering en een bezoek, samen met de eigenaar, weten ze best te waarderen.  Zorg voor een enthousiaste presentatie, dat vergroot de positieve houding bij je bezoekers.

De onderhandelingen

Eens dit allemaal achter de rug, kun je niet anders dan wachten op het eerste bod van een potentiële koper. Wat als dit aanbod niet aan je verwachtingen voldoet? Het beste wat je kunt doen bij het uitbrengen van een onrealistisch lage aanbiedingen is niet reageren. Dat maakt iedereen duidelijk dat over zo’n laag bod gewoonweg niet te onderhandelen valt. Op die manier geeft je ook een signaal dat er nog andere geïnteresseerden met een beter bod zijn.

Voorlopige verkoopovereenkomst of compromis

Velen denken dat het hier slechts over een tijdelijke en geen bindende verkoopovereenkomst gaat. Niets is minder waar. Als je als eigenaar beslist om je eigendom over te dragen aan een koper die er op zijn of haar beurt mee instemt de gevraagde prijs te betalen, kan geen van beide partijen dit compromis nog verbreken. Dat is zelfs zo wanneer er nog geen voorschot werd betaald. Deze verkoopsovereenkomst of compromis geldt trouwens als basis van de notariële overeenkomst. Tussen de ondertekening van deze onderhandse verkoopovereenkomst en de notariële akte zit maximaal vier maanden, of de periode waarin het zogenaamde inschrijfgeld moet betaald worden. Als een van de partijen in deze periode overlijdt, gaan de rechten en plichten uit de onderhandse overeenkomst automatisch over op de erfgenamen.

Tussenkomst notaris is onmisbaar

Voor de uiteindelijke verkoop van je huis heb je een integrale en duidelijke onderhandse verkoopovereenkomst nodig. Die laat achteraf geen enkele vorm van discussie toe. Het opstellen van zo’n overeenkomst is het werk van een notaris.

Zelf je woning verkopen zonder makelaar: De voordelen

Voor alle duidelijkheid nogmaals alle voordelen van het zelf verkopen van je woning op een rijtje:

 • Doet je heel wat besparen, tot enkele duizenden euro’s
 • Je verkoopt je eigendom op je eigen ritme
 • Niemand kent beter de waarde en de kwaliteiten van je woning of appartement dan jij als eigenaar
 • Op die manier garandeer je de kandidaat- kopers de hoogste kwaliteit
 • Je blijft steeds op de hoogte van de evolutie van de verkoop

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole