De beste tuinverlichting kiezen

Waar moet je op letten bij de juiste tuinverlichting kiezen?

Spread the love

De juiste tuinverlichting kiezen is belangrijk, vooral voor de sfeer in je tuin. We verblijven steeds langer in onze tuin. Om te genieten van de natuur en de deugddoende buitenlucht. We zien onze tuin dan ook meer en meer dan een verlengstuk van onze woning. Een eigen tuin verhoogt de waarde van onze woning maar zorgt ook voor heel wat voordelen op gezondheidsvlak. Voor je start met het zoeken naar de beste tuinverlichting stel je eerst een lichtplan op voor je tuin. Is je budget groot genoeg, dan kun je dit door een geschoold en ervaren lichtadviseur laten doen. Maar je kunt zo een plan ook zelf op papier zetten. Vertrek daarbij altijd van een tuinplan of van je aangelegde tuin. Je kiest je toekomstige tuinverlichting namelijk zoveel mogelijk in harmonie met je tuin.

Kortom, waar moet je vooral op letten bij de juiste tuinverlichting kiezen?

Wat wil je extra benadrukken?

Met je tuinverlichting wil je niet alleen van de gezonde buitenlucht, maar in de eerste plaats van je tuin zelf genieten. Dat doe je door sommige onderdelen van je tuin meer te benadrukken dan anderen. Denk daarbij aan een hoekje met kleurrijke bloemen of planten, aan zeldzame struiken of aan andere blikvangers zoals een vijver, een fontein of een beeld. En je wilt ongetwijfeld ook vanop je terras of van in je woonkamer zoveel mogelijk van je tuin genieten. Kortom, bij het kiezen van de juiste verlichting voor je tuin komt veel meer kijken dan je tot hiertoe dacht.

De juiste tuinverlichting kiezen: Soorten tuinverlichting

Je zult in de eerste plaats een keuze moeten maken tussen een accent- en een sfeerverlichting. Wordt het een oriëntatie of een functionele tuinverlichting?

De juiste tuinverlichting kiezen: Een functionele tuinverlichting 

Wordt vooral gebruikt langs tuinpaden, aan deuren, niveauverschillen of aan de garage. Je terras verlichten is nodig en kun je makkelijk met de hoeken van je terras te verlichten. Voor de verlichting van je terras en buitendeuren gebruik je best wandarmaturen of staanlampen. Je favoriete plekjes verlicht je met pinspots met een verplaatsbare arm die op het object worden gericht.

De juiste tuinverlichting kiezen: Sfeerverlichting

Zorgt voor extra sfeer en gezelligheid in je tuin. Wissel verlichte en donkere plaatsen af. Halogeenlampen geven een warm soort licht wat voor warmte zorgt. De laatste jaren wordt LED-tuinverlichting steeds populairder. Witte leds zorgen geven je tuin een moderne look.

Tuinpaden

Deze verlicht je bij voorkeur lage armaturen. Dat is ook het geval voor niveauverschillen of voor je oprit. Zorg er dan wel voor dat deze verlichting je niet zal verblinden. Grondspot zijn ideaal als oriëntatieverlichting.

De juiste tuinverlichting kiezen: Accentverlichting

Voor het extra benadrukken van borders, bloemen, planten, struiken of bomen gebruik je accentverlichting.

Veilige armaturen

Kies armaturen voorzien van een beschermingslabel. Veel gebruikt zijn armaturen met IP44. Het eerste cijfer duidt de beschermingsgraad tegen stof of vaste voorwerpen aan. Het tweede getal geeft de waterdichtheid aan van armaturen.

De juiste tuinverlichting kiezen: Warm of koude tuinverlichting 

De kleurtemperatuur van je tuinverlichting bepaalt i grote mate het uitzicht van je tuin. Je hebt de keuze tussen warm of koud wit licht. Warm licht gebruik je vooral bij je terras of vlak bij deuren. Koud licht is dan weer best geschikt voor het benadrukken van groene plekjes, van bomen en struiken.

De juiste tuinverlichting kiezen: Led tuinverlichting

Is ook bij ons erg populair. Met deze eigentijdse verlichting spaar je plaats en geld. Led spots zorgen voor uitstekend zicht langs tuinpaden en je oprit terwijl leds inbouwlampen vooral gebruikt worden voor het verlichten opritten en gevels.

Conclusie

Tuinverlichting is er in vele soorten, materialen, uitvoeringen en prijzen zodat iedereen een geschikte verlichting voor haar of zijn tuin vindt. Stel voor je zoektocht naar de meest geschikte verlichting voor je tuin het beschikbare budget wat. Wijk daar niet van af, dat vergemakkelijkt je keuze.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.