Energie besparen doe je zo
Spread the love

Energie besparen doe je zo: Voorkom sluipverbruik

Volgens verschillende onderzoeken verbruiken elektronische apparaten tot 75 procent van hun energie in stand-by. Maar hoe weet je of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij sommige apparaten is dit goed te zien, zoals de lampjes die aangaan als de tv op stand-by staat. Of een telefoonoplader die warm aanvoelt in een stopcontact zonder dat je telefoon is aangesloten. Een tv kan in stand-by tot 35 euro per jaar verbruiken. Als je het apparaat bijvoorbeeld niet gebruikt, haal je de stekker uit het stopcontact. Of zet het apparaat daadwerkelijk uit zodat het niet in stand-by gaat. Een andere eenvoudige methode is een stekkerdoos met een schakelaar. Hierdoor kun je meerdere apparaten tegelijk uitschakelen.

Vervang lampen door Led-verlichting

Ook als gloei- of halogeenlampen het nog altijd goed toen, is het verstandig om ze te vervangen. Led-lampen hebben een hogere aanschafprijs, maar zijn makkelijk terug te verdienen. Ze zijn namelijk tot 85 procent zuiniger dan gloeilampen en verbruiken tot 75 procent minder energie dan halogeenlampen. Daarnaast hebben Led-lampen een veel langere levensduur, zelfs negen keer langer dan gloeilampen. Zo hoef je niet elke keer een nieuwe lamp te kopen, wat zowel je portemonnee als het milieu spaart. Led-lampen zijn er in alle soorten, maten en tinten, er is er altijd een die bij je past.

Gebruik een programmeerbare thermostaat

Met een slimme thermostaat bespaar je heel wat kostbare energie. Zo kun je vooraf programmeren wanneer de verwarming aan en uit gaat. Je vergeet dus nooit je verwarming uit te zetten. Slimme thermostaten kunnen vaak ook inzicht geven in het verbruik en je kunt de verwarming zelfs vanop afstand bedienen. Je zou ook kunnen overwegen om de verwarming te verlagen wat lager te zetten en een pull aan te trekken om ook energie te besparen.

Met een warmtepomp

Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor cv-ketels voor het verwarmen van je woning. Warmtepompen maken slim gebruik van de beschikbare warmte. Bij het gebruik van warmtepompen kunnen meerdere warmtebronnen worden gebruikt. Naast de buitenlucht zijn dat water of en geothermie af aardwarmte.

Lager waterverbruik

Als je minder water gebruikt, gaat je waterrekening uiteraard ook omlaag. Wanneer je minder warm water verbruikt, verlaag je ook je energierekening (elektriciteit voor gas bij het gebruik van een warmtepomp). Met een energiezuinige douchekop kun je warm water besparen, maar ook door korter of minder te douchen en door de temperatuur van het water te verlagen. Dit kan met een mengkraan of op de gasboiler/ketel/warmtepomp zelf. Je kunt je waterverbruik verder verlagen met het gebruik van een energiezuinige vaatwasser of wasmachine en die zuinig te gebruiken. Schakel deze toestellen pas in als ze volledig gevuld zijn.

Kies een voordelige energieleverancier

Hou de tarieven van de diverse energieleveranciers nauwlettend in de gaten. Je uiteindelijke keuze heeft niet alleen invloed op de prijs die je voor energie zult betalen, maar ook op het type elektriciteit dat je krijgt. Niet alle energieleveranciers leveren namelijk groene of duurzame stroom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geoptimaliseerd door Optimole