Energie besparen kun je op meerdere manieren. Maar wanneer de energieprijzen pas écht de pan uitswingen, denken we écht energie te besparen. Door je energieverbruik zoveel mogelijk beperken hou je je energiefactuur zo laag mogelijk en verbeter je ons leefmilieu. Zuinige toestellen stoten namelijk minder schadelijke CO2 uit.
Maar hoe bespaar je zoveel mogelijk dure energie?
Gebruik zonnepanelen
Denk je aan energiebesparende maatregelen, dan denk je meteen aan het gebruik van zonnepanelen. Door zelf elektriciteit op te wekken met zonnepanelen, kun je de overtollige elektriciteit terugleveren aan het net. Met een zonneboiler zorg je dan weer zelf voor warm water. Door overheidssubsidies zijn de kosten voor het installeren van zonnepanelen en zonneboilers sterk gedaald. Het warme water van de zonneboiler kun je gebruiken als kraantjeswater of voor het verwarmen van vloerverwarming of radiatoren.
Energie besparen doe je zo: Beter isoleren
Een andere manier om de energierekening te verlagen, is door je huis beter te isoleren. Een slecht geïsoleerd huis kan ervoor zorgen dat je in de winter veel energie en waardevolle warmte verliest. Om je woning energiezuinig te houden, zijn goede dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie onmisbaar. De overheid biedt verschillende subsidies voor het isoleren van je woning. Is je woning nog steeds uitgerust met enkel glas? Vervang deze dan door hoogrendementsglas (HR). Dat is dubbel glas, en driedubbel glas. Zo hou je de warmte binnen en de kou buiten. Dicht ook alle spleten en openingen in huis. Makkelijke manieren om dit te verhelpen zijn het plaatsten van strips bij ramen en deuren. Er komen ook wel eens openingen bij kozijnen. Dat kun je verhelpen door ze te dichten met isolatiemateriaal. Voorkom ook koude bruggen. Dat zijn plaatsen in je woning die onvoldoende geïsoleerd zijn.
Energiezuinige huishoudtoestellen
Nu onze energie alsmaar duurder wordt, spelen producenten van huishoudtoestellen daar wat graag op in door energiezuinige toestellen te produceren. Vervang een huishoudtoestel door een energiezuinig toestel. Hun energieverbruik herken je aan hun verplicht energielabel. De zuinigste apparaten dragen een A+++ label. Zuinige apparaten zijn duurder in aankoop dan hun minder zuinige varianten. Dit verschil verdien je relatief snel terug dankzij hun laag stroomverbruik. Verder bespaar je ook verrassend veel door op je energieverbruik te letten. Dat kan door je kleding buiten te drogen op een rekje wanneer het weer dat toelaat.
Energie besparen doe je zo: Voorkom sluipverbruik
Volgens verschillende onderzoeken verbruiken elektronische apparaten tot 75 procent van hun energie in stand-by. Maar hoe weet je of een apparaat nog stroom verbruikt? Bij sommige apparaten is dit goed te zien, zoals de lampjes die aangaan als de tv op stand-by staat. Of een telefoonoplader die warm aanvoelt in een stopcontact zonder dat je telefoon is aangesloten. Een tv kan in stand-by tot 35 euro per jaar verbruiken. Als je het apparaat bijvoorbeeld niet gebruikt, haal je de stekker uit het stopcontact. Of zet het apparaat daadwerkelijk uit zodat het niet in stand-by gaat. Een andere eenvoudige methode is een stekkerdoos met een schakelaar. Hierdoor kun je meerdere apparaten tegelijk uitschakelen.
Vervang lampen door Led-verlichting
Ook als gloei- of halogeenlampen het nog altijd goed toen, is het verstandig om ze te vervangen. Led-lampen hebben een hogere aanschafprijs, maar zijn makkelijk terug te verdienen. Ze zijn namelijk tot 85 procent zuiniger dan gloeilampen en verbruiken tot 75 procent minder energie dan halogeenlampen. Daarnaast hebben Led-lampen een veel langere levensduur, zelfs negen keer langer dan gloeilampen. Zo hoef je niet elke keer een nieuwe lamp te kopen, wat zowel je portemonnee als het milieu spaart. Led-lampen zijn er in alle soorten, maten en tinten, er is er altijd een die bij je past.
Gebruik een programmeerbare thermostaat
Met een slimme thermostaat bespaar je heel wat kostbare energie. Zo kun je vooraf programmeren wanneer de verwarming aan en uit gaat. Je vergeet dus nooit je verwarming uit te zetten. Slimme thermostaten kunnen vaak ook inzicht geven in het verbruik en je kunt de verwarming zelfs vanop afstand bedienen. Je zou ook kunnen overwegen om de verwarming te verlagen wat lager te zetten en een pull aan te trekken om ook energie te besparen.
Met een warmtepomp
Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor cv-ketels voor het verwarmen van je woning. Warmtepompen maken slim gebruik van de beschikbare warmte. Bij het gebruik van warmtepompen kunnen meerdere warmtebronnen worden gebruikt. Naast de buitenlucht zijn dat water of en geothermie af aardwarmte.
Lager waterverbruik
Als je minder water gebruikt, gaat je waterrekening uiteraard ook omlaag. Wanneer je minder warm water verbruikt, verlaag je ook je energierekening (elektriciteit voor gas bij het gebruik van een warmtepomp). Met een energiezuinige douchekop kun je warm water besparen, maar ook door korter of minder te douchen en door de temperatuur van het water te verlagen. Dit kan met een mengkraan of op de gasboiler/ketel/warmtepomp zelf. Je kunt je waterverbruik verder verlagen met het gebruik van een energiezuinige vaatwasser of wasmachine en die zuinig te gebruiken. Schakel deze toestellen pas in als ze volledig gevuld zijn.
Kies een voordelige energieleverancier
Hou de tarieven van de diverse energieleveranciers nauwlettend in de gaten. Je uiteindelijke keuze heeft niet alleen invloed op de prijs die je voor energie zult betalen, maar ook op het type elektriciteit dat je krijgt. Niet alle energieleveranciers leveren namelijk groene of duurzame stroom.